Mikala

Indrazneste sa vizezi

1 decembrie 1918

Unirea de la 1 decembrie 1918 reprezintă Ziua Națională a României. Sărbătoarea aniversează Marea Adunare Națională de la Alba Iulia.

De ce la Alba  Iulia ? 

Pentru a adăposti între zidurile ei pe reprezentanții poporului românesc din Transilvania din două motive istorice: La 1 noiembrie 1599, Mihai Viteazul își făcuse intrarea triumfală în Alba Iulia, cetatea fiind capitala domnitorului pe scurta perioadă cât a durat Unirea celor trei principate (Muntenia, Moldova și Transilvania) si al doilea motiv:  in 1784, pe același platou al Cetății, Horia și Cloșca erau trași pe roată în urma condamnării lor.

Adunarea

Adunarea de la Alba Iulia s-a ținut si se tine întro atmosferă de sărbătoare. Toate păturile sociale, toate interesele și toate ramurile de activitate românească erau si sunt reprezentate.

Mulțimea imensă urcă drumul spre Cetățuie printre șirurile de țărani români înveșmântați în sumanele de pănură albă și cu căciulile oștenilor lui Mihai Viteazul. Pe porțile cetățuii, despuiate de pajurile nemțești, fâlfâie Tricolorul român. Poporul trece pe sub poarta lui Mihai Viteazul și se adună pe Câmpul lui Horea. De pe opt tribune, cuvântătorii explică poporului măreția vremurilor pe care le trăiesc.

Ceremonia

Mai jos aveti o prezentare pentru persoanele obisnuite, ca mine, care nu lucreaza in cadrul armatei si nu au cunostinte tehnice despre aparatura prezentata la defilare.