Mikala

Indrazneste sa vizezi

“Nu rupe lantul !”

Foarte mulți oameni se vaită de lucruri “mărunte” – cum ar fi: 

  • că nu reușesc să se țină de o activitate (cum ar fi să se ducă la sală, să țină o cură de slăbit sau să se lase de fumat);
  • că amână constant activitățile care sunt foarte importante pentru ei;
  • că se apucă greu de treabă;
  • că se “trezesc” că nu au făcut nimic pe un proiect cu un deadline care se apropie amenințător;
  • că pierd vremea pe facebook, mailuri, telefon, laptop, televizor și că se urnesc greu să “muncească”, asta chiar dacă le face plăcere ceea ce fac în viața de zi cu zi;
  • că sunt obosiți, fără chef, fără energie.

Există, cu toate astea, o unealtă pe cât de puternică, pe atât de simplă – care îți rezolvă toate neajunsurile de mai sus.

O să plec la drum cu o “vorbă” pe care Aristotel o spunea cu mai bine de 2300 de ani în urmă:
Suntem ceea ce facem în mod repetat. Prin urmare excelența nu este un act, ci un obicei. 

Metoda Seinfeld !!! 


Cel mai cunoscut exemplu de implementare de obicei (să faci o acțiune până ajungi la rezultat sau până ajungi la excelență), l-a dat celebrul Jerry Seinfeld, producătorul serialului “Seinfeld”. Serialul “Seinfeld”, cunoscut și ca “filmul despre nimic”, este, la momentul scrierii acestei cărți, al 3-lea cel mai vizionat serial din lume și s-a întins pe parcursul a 9 sezoane și 180 de episoade.

Puțini știu însă că Seinfeld însuși a reușit să ridice serialul la o cotă imensă de popularitate în urma unui obicei pe care îl implementa încă de dinainte de a deveni o celebritate. Secretul l-a dezvăluit după mulți ani de zile, timp în care a scris scenariul pentru filmul său într-un ritm de multe ori nebunesc.

Într-o seară de “stand-up comedy”, Brad Isaac, un aspirant la rolul de comediant, a avut șansa să îl întâlnească pe Seinfeld exact în momentul în care acesta își scria pe o bucățică de hârtie niște glume.

Brad a găsit oportunitatea perfectă atunci ca să îl întrebe de sfaturi pentru un tânăr comediant, cum să devină și mai bun în ceea ce face. Iar Seinfeld i-a mărturisit secretul productivității lui, o tehnică ce l-a obligat să scrie încontinuu, zeci de ani, zi de zi, glume, dialoguri, scenarii.

Tehnica lui Seinfeld presupunea un calendar printat pe un an întreg, pe care să se vadă toate zilele anului, și care venea agățat pe perete. În plus, mai avea nevoie de un marker roșu cu care, în fiecare zi în care scria, trecea un X mare pe calendar, în dreptul zilei respective.

“Nu poți fi un comediant bun dacă nu scrii zilnic. După câteva zile în care scrii zilnic, obții pe calendar un lanț de x-uri. Dacă te ții de treabă, lanțul va crește cu fiecare zi care trece. O să devii creativ pe măsură ce lanțul este mai mare și vei simți o plăcere deosebită când vei avea un lanț de câteva săptămâni, neîntrerupt. Singurul tău scop în toată treaba asta este să nu rupi lanțul.”

De la dezvăluirea lui Seinfeld a rămas o replică destinată celor care vor să acționeze: 

“Nu rupe lanțul!” 
nu rupe lantul
nu rupe lantul
Aceasta poveste o stiu de la Daniel Zarnescu. Mai multe despre el sau povstile lui gasiti la el pe site http://construimimperii.ro

Comments (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.