Mikala

Indrazneste sa vizezi

Scopurile personale

Care este scopul tau ?

Oamenii de succes sunt motivati adesea de stabilirea scopurilor. Daca vrei sa ai succes trebuie sa stii incotro te indrepti.

Un director general al unei mari firme spune ca pierzi foarte mult timp cand nu stii ce vrei de la viata.

Persoana care vrea sa ajunga departe isi stabilieste anumite scopuri pe care va dori sa le atinga, scopuri pentru care se va stradui pe masura ce isi dezvolta talentele. Prin urmare are nevoie de un plan.

Planurile pentru viata personala sunt ca proiectele pentru constructorul unei case. Fara un proiect un constructor nu va stii ce si cate materiale va avea nevoie si nici cati oameni sa cheme sa-l ajute.

Oamenii diferiti au scopuri diferite, dar scopurile treuie sa fie realiste. Este foarte important ca scopurile sa fie ale tale! Degeaba vrea mama sa devin doctor daca eu ma gandesc sa devin arhitect, sau altceva.

Cei care au succes in viata sunt, aproape fara exceptie, cei care-si stabilesc si ating scopuri pe termen lung. Scopurile iti dau un ideal si o directie. Sunt centrul tintei vietii. Sunt inima sistemului succesului. Fara ele nu exista dezvoltare sau actiune.

Daca ai doar un scop si raspunzi la prima intrebare repede esti cu un pas in fata multora. Exista o categorie de oameni care au cate un scop pentru fiecare ramura a vietii. Faci parte din ea ?

Este foarte important sa-ti stabilesti scopurile pentru care vrei sa fi fericit tu si ceilalti.

Fie ca vrei sa fi un student deosebit, un sot/o sotie iubitoare, sa ai succes in afaceri, mai intai terbuie sa stabilesti scopurile tale pe termen lung, de cat timp ai nevoie si de cati bani pentru a le atinge.

In anumite cazuri s-ar putea sa fie nevoie sa muncesti ca stagiar, sa urmezi niste cursuri, sa dureze cativa ani pana te dezvolti pe plan personal. Trebuie sa ti cont de asta.

Regulile scopurilor

In primul rand trebuie sa fie realiste si concrete. Apoi nu trebuie sa incalce regulile oamenilor.

dream big

Divide et impera

Foloseste regula Divide et impera. In romana este cunoscuta ca: divide si cucereste sau dezbina si stapaneste.

Exemple:

  1. Citeste 12 carti pe an. Cate una pe luna.
  2. Mergi cu bicicleta 24.000 de km pe an. Cate 2000 km pe luna.

Nu subestima aceasta metoda pentru ca este una din cele mai puternice pentru progres. Pe langa ca te ajuta sa faci lucrurile cate putin poti vedea progresul oricand.

Sarbatoreste progresele

Nu toate scopurile se indeplinesc usor. Cu cat ai scopuri maimari cu atat satisfactia este mai mare.

Si acest lucru merita sarbatorit nu ?

Pe masura ce atingi cate un scop sarbatoreste pe masura.

Caderi si obstacole

Indiferent cat de atent ai facut planificaera este posibil ca planul sa nu functioneze perfect. Se pot intampla lucruri pe care nu le poti prevedea. Imprejurarile se schimba si apar obstacole deseori fara avertizare.

Situatiile de criza sunt ocazii favorabile si felul in care profiti de acestea depinde doar de tine. Crizele sunt adesea binecuvantari deghizate.

Desi trebuie sa ramai concentrat pe plan, trebuie in acelasi timp sa fi mereu flexibil sa poti modifica planul dupa cum o cer imprejurarile fara a schimba scopul initial !

In functie de imprejurari planul poate fi prelungit sau chiar scurtat. Poate un alt factor va sugera schimbari avantajoase. Fi pregatit sa profiti de situatie avand o atitudine relaxata si flexibila.

Cei mai mari strategi au avut intotdeauna un plan secundar in caz ca planurile de lupta nu dau rezultate. Planul B este de fapt o alternativa ce poate ocoli un obstacol. Planurile de rezerva sunt utile atata timp cat suntem in stare sa prezicem ce pericole vor aparea in calea noastra.

Atingerea unui scop ar trebui sa implice un efort permanent. Foloseste planul de rezerva numai atunci cand planul principal nu va da cele mai bune rezultate.

Momentul potrivit

Momentul potrivit este ACUM. Scopurile sunt prea importante pentru a fi amanate. Fericirea ta depinde de ele. Succesul tau depinde de ele. Nu le lasa pe mai tarziu. Fa-ti timp chiar acum ca sa vezi care sunt planurile tale si traseaza etapele necesare pentru a le realiza.

Continua sa te misti in permanenta in directia scopului tau. Nu te lasa influentat sau descurajat si nu incetini ritmul.

Scopuri personale  

  1. Dezvoltare personala
  2. Cariera
  3. Fiante
  4. Timp liber
  5. Relatii
  6. Etc.

Da ce ai mai bun

Performantele tale ar trebui sa te inspire in atingerea scopurilor. Imagineaza-ti cum ar terbui sa fie scopul final si nu uita aceasta imagine pana cand scopul nu este indeplinit. Trebuie sa ai imaginea tot timpul inaintea ta.

Apoi analizeaza ce trebuie facut pentru ca acest lucru sa se intample asa. Aceasta va determina scopurile pe care trebuie sa le atingi. Scopurile sunt pasi catre a te dezvolta cu succes.

scop viata fericita

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.