Mikala

Indrazneste sa vizezi

Octavian Buzatu, romanul care a învins Ucraina în „finala“ de la Haga

Chiar daca acest eveniment a fost postat 5 ani, mai exact in 2013 (posibil sa se fi intamplat chiar mai inainte) mi se pare important si pe langa faptul ca vreau sa-l impartasesc cu voi tin sa-l am aici sa dau peste el peste ani.

N-o sa gasiti mare lucru pe google despre OCTAVIAN BUZATU.

Octavian e unul din cei care a castigat pentru Romania , in procesul de la Haga, Insula Serpilor. Insula Serpilor este un teritoriu mai mare decat Kuweitul sau Ciprul, mai mare decat orice judet al tarii, aproape 10000 km2 impreuna cu apele care-l inconjoara.

In urma procesului de la Haga unde Romania a invins Ucraina castigand Insula Serpilor, Octavian Buzatu a devenit unul din primii trei cartografi ai lumii.

Sovieticii au luat abuziv teritoriul in 1948.

Insula serpilor Marea Neagra
Insula serpilor din Marea Neagra

Cati romani care au cucerit teritorii pentru Romania cunosti ?

Octavian Buzatu e unul din ei. Iata ce spune:

„Fără să-mi dau seama, de emoţie, m-am şters cu mâna de sudoare, apoi în calitate de expert tehnic am mai calculat încă o dată ce însemna victoria asta: 79,3 % dintr-un total de 12.000 kmp aflaţi în dispută. Am privit totul ca fiind o decizie logică, dar care a avut nevoie de 60 de ani pentru a trasa o linie imaginară pe o hartă.

Apoi ne-am retras la hotel copleşiţi de o oboseală plăcută. La întoarcerea acasă mi-a părut rău că nu suntem fotbalişti, cu gândul că poate şi primirea ar fi fost alta… dar, în definitiv, ceea ce am făcut noi nu a fost decât o misiune îndeplinită“.

Octavian Buzatu, romanul care a învins Ucraina în „finala“ de la Haga. Sa-i dam un share, macar atat.

Insula Serpilor
Insula Serpilor

Problema Insulei Serpilor pentru Romania a inceput acum cateva decenii, dar istoria acestei bucati de stanca este veche de mii de ani. Insula Leuke, in greaca antica, este in fapt o stanca asezata in Marea Neagra, la 45 de km de tarmurile de astazi ale Romaniei si Ucrainei.

Ocupata in 1944 de catre Uniunea Sovietica, cedata fortat de Romania acesteia, este astazi parte a Raionului Chilia, al regiunii Odessa din Ucraina.

Aceasta formatiune de stanci, de 17 hectare, este atat de plina de istorie, cat si de mituri.  Stanca in forma de X, are in unele locuri 41 de metri deasupra nivelului marii, are o lungime de 1.973 de metri, cu un perimetru neregulat, putand fi strabatuta in 40 de minute cu piciorul. Privita de departe, Leuke sau Insula Serpilor apare ca o cetate inconjurata de ziduri inalte de piatra, in realitate faleze abrupte cu putine terase litorale, doar pe tarmul nordic are un golf deschis pe unde se poate patrunde mai usor.

Mai multe despre Insula Serpilor gasesti AICI.

 

Citeste si despre Decimarea Romanieiun proces incet dar sigur. Un scurt video cum putine mai gasesti pe la noi .. 

Comments (1)

  1. Insula Serpilor are doar 17 ha. deci o suprafata mica. In schimb platoul continental (sub apa) are in jur de 12 000 km2 si de fapt asta a fost obiectul disputei si nu insula ca atare care ramine in componenta Ucrainei. Romania a cistigat 79,34% din platoul continental in disputa de la Haga. Principalul artizan al acestei victorii diplomatice este BOGDAN AURESCU un profesionist exemplar. Octavian Buzatu este cartograf si a facut parte printre altii din echipa de experti trimisa de Romania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.